Къща за гости „При Примо“

Къща за гости „При Примо“ се намира в непосредствена близост до Етнографския ареален комплекс в Златоград, на ул. Братя Родопски 10. Центърът на града е на 10 минути пеша, автогарата на около 15 минути. Благодарение на скорошно обновената пътна мрежа, Златоград е лесно достъпен от всяка точка на България. Редовен автобусен транспорт до и от града е наличен от по-големите градове.

Забележителности в Златоград и околностите

Златоград е разположен в най-южната част на Родопите, в долината на река Върбица и е известен още като града на Дельо войвода. Освен с красотата си, той се слави и с богатата си история и култура.

В Златоград се намира най-старата църква в Родопите, построена през 1834 г., църквата “Успение Богородично”, която съхранява ценни икони. През 1871 година е построена и църквата „Св. Георги Победоносец“. Прочутият Етнографски ареален комплекс, който е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз, също е в Златоград. Комплексът представлява музейна експозиция  на открито на възрожденския бит и култура на Златоград и включва исторически и етнографски музей, действащи занаятчийски работилници, в които се предлагат ръчно изработени сувенири, и гостилници с родопски специалитети. Към комплекса принадлежи атрактивната „Вунцова воденица“ – състояща се от валявица, тепавица и воденица-караджейка, както и кафене „Старият град“ от 1823 г. Кафенето предлага на своите гости традиционното кафе на пясък: кафе, приготвено върху нагорещен пясък и поднесено чрез специален ритуал на въртене на чашата.

В една от възрожденските къщи е разположена единствената в България музейна сбирка на съобщенията (на пощите, телеграфа и телефона). Друга туристическа атракция е Стояновата къща с килийното училище в нея от 1832 г., което е свидетелство за началото на просветното дело в Родопския край. В Златоград се намира и най-старият писмен паметник на Родопите – “Златоградският писмовник” от 1852 г.

Районът предлага обозначени маршрути до различни културни паметници и исторически местности, като параклисите „Св. Атанас“, „Св. Неделя“, „Св. Константин и Елена“ и „Св. Илия“, които се намират в сакралната „Кръстата гора“, както и паметника и лобното място на легендарния Дельо войвода. На 12 км от Златоград, на хълма над село Старцево, се намира тракийското светилище „Белите камъни“, от което се разкрива прекрасна гледка към почти целите Източни Родопи.

Край Златоград, по пътя за параклиса „Св. Константин и Елена“, има голяма ферма за щрауси, където на туристите се предоставя възможност и за конна езда. Язовир „Златоград“ пък е чудесно място за разходка и риболов.

Златоград е е разположен на границата между България и Гърция. Граничният пункт Златоград – Ксанти дава възможност за достъп до Беломорието. Най-близкият гръцки град до границата, град Термес, се намира само на 8 км от Златоград, а град Ксанти – на 53 км. Най близкият курорт на Бяло Море е Порто Лаго, легендарната първа военноморска база на българския Беломорски флот (1916-1918), и пътят до там е малко повече час. От брега на Порто Лаго се виждат островите Тасос и Самотраки. Разстоянието от Златоград до Кавала е 112 км.